8 växter som motverkar fuktproblem i ditt hem – experterna tipsar

30 november, 2022

YouTube-kanalen The Daily Eco:s expterter delade åtta krukväxter som bekämpar fukt och mögel – växter som inte bara dekorerar ditt hem, utan också spelar en viktig roll för att motverka fuktproblem i ditt hem.

Om du bor i Sverige under de kalla månaderna kanske du vill ha de här åtta växterna i ditt hem. De sägs hjälpa till att bekämpa kondens och mögelsporer. Tipsen kommer från experterna på Youtube-kanalen The Daily Eco.

De delar insikter om växtvård med en publik på cirka 3 600 prenumeranter. Experterna förklarade: "Visste du att fuktansamling i våra hem kan bekämpas med hjälp av växter som absorberar fukt? Dessa växter kommer också att försköna ditt hem och förbättra dess förutsättningar."

Fredskalla hjälper mot fuktproblem
Fredskalla

Fredskalla (Fredslilja)

Den första krukväxten som rekommenderas för att absorbera fukt i luften är Fredskallan, ibland även kallad Fredsliljan. Det är en tropisk växt som behöver lite ljus och är bra på att absorbera fukt från luften, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för rum utan många soltimmar och hög luftfuktighet. Om bladen blir bruna är det ett tecken på att växten behöver mer vatten, en mer skyddad plats eller tillgång till kompost.

Spindelväxter i krukor absorberar fukt
Spindelväxter i krukor

Spindelväxter

Spindelväxter är mycket lätta att sköta. De kräver inte mycket ljus eller krävande skötsel. De kan ta upp mycket av det vatten de behöver från luften. Om den står i ett fuktigt område behöver den inte vattnas särskilt mycket.

Liksom fredsliljan är spindelväxter en bra växt att odla i en kontorsmiljö. De behöver inte mycket ljus eller krävande skötsel, och de kan absorbera mycket fukt från omgivningen. Daily Eco-experterna förklarade att växten absorberar mycket av det vatten den behöver "från luften", och den kan också rena formaldehyd i miljön.

Tillandsia eller Luftväxt är både vacker och effektiv mot fukt
Tillandsia är inte bara vackra, utan kan absorbera fukt

Tillandsia eller Luftväxter

"Tillandsia absorberar fukt från omgivningen för att återfukta sig själv eftersom den inte har några rötter som kan fästa i jorden för att hämta näringsämnen eller vatten", förklarar Daily Eco-experterna. "De är en av de växter som har den största avfuktningskapaciteten, och de behöver inget substrat så vi har större frihet när vi väljer plats."

Tillandsia är lättodlade växter som bara behöver lite gödsel vid vissa tillfällen och lite vattenstänk i extremt torra miljöer.

Myrtenväxt
Närbild på Myrten

Niaouli

Niaouli tillhör familjen myrtenväxter, som växer i Australien. Den tillhör samma familj som tea tree. "Just detta är känt för att vara ett av de träd som absorberar fukt mer effektivt och är mycket användbart i jordar med överskott av vatten", säger experterna. "Det når höjder på upp till 20 eller 25 meter, även om det lätt kan beskäras för att kontrollera sin tillväxt."

Calathea-variant motarbetar fuktproblem
Calathea kan se ut så här, men finns i olika varianter

Calathea

Calathea-växter behöver en fuktig miljö för att trivas. Daily Eco-teamet förklarar att det betyder att den "kan absorbera en betydande mängd fukt i luften". De tillade: "På grund av deras blygsamma ljusbehov och deras höga krav på fuktighet används dessa vackra färgglada bladväxter ofta för att absorbera vatten i badrummet."

Modern Scandinavian living room interior in beige colors. Armchair, palm tree in a pot
Palmträd i kruka

Bambupalm

Bambupalmer absorberar inte bara fukt i omgivningen utan kan också rena luften. "I sin naturliga miljö når den en höjd på upp till tre meter", skriver The Daily Eco. "Men inomhus blir den mycket mindre. Vi rekommenderar att du hittar en plats med mycket fukt och skugga så trivs den bra."

fresh mint Peppermint herb in a pot
Pepparmyna i kruka

Mynta

Mynta är inte bara användbar i köket som matlagningsingrediens, utan den kan också absorbera fukt från omgivningen. "Denna aromatiska växt är utmärkt för att absorbera fukt från jorden", förklarar Daily Eco-videon. - På samma sätt absorberar den mycket fukt från miljön, så den är också mycket bra att ha i köket, badrummet eller vardagsrummet.

Murgröna absorberar mycket fukt
Dekoration med murgröna

Murgröna

Murgröna (Ivy) passar bäst på en vägg, inte på en hylla. Experterna på YouTube-kanalen säger: "Klättrande murgröna hjälper till att hålla luften ren och absorberar dess fukt, vilket skyddar ditt hus från mögel."

Ibland behövs mer än dessa åtgärder för att komma åt fuktproblem.

Läs mer här om du behöver hjälp med avfuktningsteknik

Läs mer här om du vill ha en mögelteknisk besiktning av ditt hus.

Här kan du se videon i sin helhet (på engelska)

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu