Om mögel

Problem med fukt och mögel i hus kan vara svåra att upptäcka.
Läs vidare
Om mögel

Om mögel

Det kan vara svårt att upptäcka om man bor i ett hus med fukt och mögelproblem. Det är inte alla som känner lukten som kan uppstå och som kan vara ett tecken. Ju längre tid som går desto dyrare blir ofta reparationskostnaden för att återställa skadorna.

I värsta fall kan de som bor i huset få allergier och andra hälsoproblem innan man upptäcker skadorna.

Vanliga orsaker

Några av de vanligaste orsakerna till mögel- och bakteriepåväxt är nederbörd som tränger in i huset, kondens och fukt som stannar kvar på grund av felaktig ventilation eller konstruktion. Det kan också bero på markfukt som tränger in underifrån huset vilket ofta beror på felaktig dränering.

Det sägs att var tredje villa i Sverige är drabbat av fukt- och mögelproblem.

Vanliga symptom

Det är väldigt individuellt hur man reagerar på att vistas i fukt- och mögeldrabbade hus och beror bland annat på arvsanlag, hälsotillstånd och hur länge man vistats i miljön samt vilken sort och hur mycket mögel det är. Vissa känner knappt några symptom, andra får direkt kraftiga reaktioner. Vanliga symptom är allergier och astma. Onormal trötthet, hosta och huvudvärk kan också vara symptom på mögel. De som bor i mögeldrabbade hus kan även drabbas av upprepade infektioner, yrsel, nästäppa, hudirritationer, mag- och tarmproblem, slemhinneirritationer samt värk i leder.

Vilka hus drabbas?

De hus som oftast drabbas av mögel och fuktproblem är hus som är byggda under 60- till 90-talet. Men även äldre hus som renoverats på ett felaktigt sätt ligger i riskzonen. Misstänker du att ditt hus är drabbat av mögel är du välkommen att kontakta oss, vi hjälper dig. Du kan antingen ringa oss direkt eller använda de kontaktmöjligheter vi har på hemsidan.

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu