Är det hussvamp eller mögel?

27 februari, 2023

Hussvamp eller mögel – två typer av svampar som kan orsaka skador på byggnader och strukturer, men de skiljer sig åt på flera sätt.

En av de mest märkbara skillnaderna mellan Hussvamp och svartmögel är deras utseende. Hussvamp är vanligtvis brunröd till färgen och har ett fibröst, trådigt utseende. Den tenderar att växa i fuktiga och dåligt ventilerade områden, vilket ofta gör att trä blir svagt och sprött.

Svartmögel, å andra sidan, är svart till färgen och har ett slemmigt eller luddigt utseende. Den kan växa på en mängd olika ytor, inklusive gipsskivor, mattor och trä, och finns vanligtvis i områden med hög luftfuktighet eller fukt, såsom badrum, kök och tvättstugor.

Äkta hussvamp
Hussvamp

En annan skillnad mellan Hussvamp och svartmögel är hur de sprids. Hussvamp sprider sig vanligtvis genom träet det har infekterat, vilket ofta gör det sprött och får det att spricka. Svartmögel, å andra sidan, släpper ut sporer i luften, som kan andas in och orsaka andningsproblem, allergiska reaktioner eller till och med toxiska reaktioner i vissa fall.

Behandlingsmässigt skiljer sig de två också åt. Hussvamp kan behandlas genom att ta bort det angripna virket och ersätta det med nytt, torrt virke. Svartmögel, å andra sidan, kräver noggrann rengöring med en blekmedelslösning och åtgärdar det underliggande fuktproblemet för att förhindra framtida tillväxt.

Även om både Hussvamp och svartmögel kan orsaka strukturella skador och utgöra hälsorisker, är det viktigt att kunna känna igen skillnaderna mellan dem för att korrekt lösa problemet och förhindra ytterligare skador.

Läs mer om hussvamp hos UAMS

Läs mer om mögellukt och luktsmitta

Läs mer om utredningar hos UAMS

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu