Kan jag åtgärda mögel själv?

15 mars, 2022

Kan man åtgärda mögel själv eller måste man ringa en saneringsfirma?

Om du har ett begränsat problem med mögel, upp till ca två kvadratmeter så finns chansen att du kan åtgärda mögel själv med lite kunskap och rätt verktyg. Större mögelangrepp än så blir mycket svårare och vi rekommenderar att du anlitar proffshjälp.

Hur snabbt behöver du bli av med möglet?

Skillnaden i tid att sanera mögel själv och att låta ett saneringsföretag åtgärda ett mögelproblem kan vara veckor. Saneringsfirmor har både utrustning och kunskap att åtgärda de flesta mögelproblem på dagar. Om du har gott om tid, läs på och lär dig lite hur du kan göra själv.

Åtgärda mögel själv är ingen bra idé på vintern
Mögel i väggar kräver att man tar bort isolering. Inte kul på vintern om det tar lång tid.

Är det vinter eller sommar?

Inte nog med att energipriserna åker berg-och-dalbana, inomhusklimatet kan påverkas mycket av att börja ta bort väggpaneler och isolering under längre perioder då kalla vintermånaderna. Saneringsfirmor kan åtgärda problemen snabbare och därmed minska problemen som vintervädret medför.

Har du hittat källan till fukten?

Även om du ser möglet och fukten, är du säker på vad som orsakat det? Om inte källan till fukten är kartlagd och åtgärdad kommer problemet att uppstå igen. Låt för säkerhets skull en professionell saneringsfirma göra en utredning om du inte är säker.

Om du fixat mögel själv kan huset vara svårsålt.
Ett hus som besiktats av proffs känns som ett tryggt köp.

Ska du sälja ditt hus?

Tänkt dig själv att du ska köpa ett hus. Om den förra husägare själv gjort en mögelsanering, skulle du känna dig trygg med det, jämfört med om en ackrediterad saneringsfirma gjort jobbet? Säkerligen vill köparna se ett kvitto på utfört arbete från ett godkänt företag. Dessutom kan du få problem med besiktningen, eller efter affären är gjord, pga dolda fel vilket kan bli riktigt otrevligt.

Känner du att du behöver mer information så svarar vi gärna på dina frågor. Ring numret överst eller skriv till oss på formuläret nedan.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu