Lösullsisolering och avfuktningsteknik

31 oktober, 2022

Kanske du undrar vad avfuktningsteknik har med lösullsisolering att göra? Många passar på att tilläggsisolera med lösull för att hålla värmen inne och energipriserna nere. Något som är smart inte bara för miljön utan även ekonomin. Kanske har du hört från någon bekymrad bekant att du ska vara försiktig med att isolera för mycket för då kan du få mögel och fuktskador i huset. Ligger det något i det påståendet? Vi förklarar lite mer i denna artikel.

Var finns mögel? Faktum är att mögel finns överallt. Mikroskopiska sporer flyger runt i luften och finns på de flesta material omkring oss. Vi kan varken se eller känna lukten av dem i vanliga fall. I byggmaterial som våra hus är byggda av finns dessa mögelsporer och kan ligga "vilande" i många år utan att ställa till problem för oss.

När vi isolerar, speciellt med isolerskivor, är det svårt att få det helt tätt. I skarvarna kan det finnas utrymme för luft att tränga igenom. Värmemässigt är det inte särskilt problematiskt. Men där luft färdas, färdas även fukt, partiklar, damm och annat.

Avfuktningsteknik i Uppsala

Kan isolering mögla?

På grund av en massa ämnen som tillsätts i isolermaterial, som formaldehyd, fenol, harts m.m. så trivs mögelsporer inte särskilt bra på isolering. Mögel är ju trots allt organiskt och levande. Men tillsammans med luften som finns runt isoleringen och framförallt i skarvar där luft vill tränga igenom så samlas de partiklar som färdas med luften. Efter en tid bildas en beläggning på isoleringen, på samma sätt som det blir en beläggning med damm på ett luftfilter.

Denna beläggning av organiskt material som kan vara trä, gips, damm m.m. kan vara gynnsam för mikrobiellt liv, eller mögel som vi kallar det. Fukten som finns är som mat till möglet.

Bekämpa fukt med avfuktningsteknik

Eftersom fukt i kalla miljöer sätter sig i material, istället för att bäras av varm luft så är kalla utrymmen mer utsatta för att drabbas av fuktskador, mögel och de problem det innebär för människors hälsa och strukturen i byggmaterialet.

Att inte kallställa ett hus, fritidshus eller sommarstuga är därför en bra idé. Ibland kallställs hus under renoveringar för att spara på energi när ingen ändå bor i fastigheten. Detta kan medföra problem med fukt och mögel.

Lösullsisolering kan genomföras snabbt och utan att någon boende behöver påverkas av det på något särskilt sätt. Om det uppstår en situation där man behöver använda avfuktningsteknik så kan man ställa avfuktare eller torka luften eller ytor med någon annan metod.

En del saneringsfirmor genomför även lösullisolering, vilket är en fördel då de som genomför arbetet känner till eventuella tecken på fuktproblem som kan åtgärdas i god tid. Kika t.ex. gärna in på Saneringsfirma Stockholm för mer information, framförallt om du bor i regionen Stockholm, Västerås, Enköping och Uppsala.

En förebyggande åtgärd mot fuktproblem är ventilerade golv. Det är ett mer och mer populärt golvsystem där man har en luftspalt under golvskiktet som på ett naturligt sätt transporterar bort fukt från området mellan markplattan och golvet. För mer information om detta besök Ventilerade Golv Uppsala.

Mer information om avfuktningsteknik

Mer information om mögelutredning

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu