Gör det själv-mögelborttagningstips för husägare i Uppsala: när det är säkert att göra det själv och när du ska ringa in experterna.

21 september, 2023

Mögel är ett vanligt problem i många hus i Uppsala, och det kan vara svårt att veta när man kan ta bort det själv och när man behöver ringa in experterna. I den här artikeln ger vi några tips för att du ska kunna ta bort mögel själv, och när det är bäst att ta hjälp av proffsen.

Skippa proffsen - Då tar du bort mögel själv

Att ta bort mögel själv kan vara ett bra alternativ om du upptäcker det tidigt och det inte är alltför omfattande. För mindre områden kan du använda en blandning av vatten och tvättmedel för att rengöra ytan. För lite större områden kan du använda en blandning av vatten och blekmedel. Det är viktigt att du skyddar dig själv genom att använda handskar och en ansiktsmask när du rengör möglet, eftersom det kan orsaka allergiska reaktioner.

Om möglet har spridit sig, du inte känner till källan/orsaken till möglet eller om du har allergier eller astma, kan det vara bäst att ta hjälp av proffsen. De har rätt utrustning och kunskap för att hantera större mögelproblem, och de kan också hjälpa till att hitta och åtgärda orsaken till mögelproblemet.

När du ska ringa saneringsfirma - Tips för husägare i Uppsala

När du upptäcker mögel är det viktigt att agera snabbt för att förhindra att det sprider sig. Om du ser tecken på mögel, som en ovanlig lukt eller fläckar på väggen, bör du undersöka det närmare. Om möglet har spridit sig till en stor del av huset eller om du har allergier eller astma, bör du ta hjälp av proffsen.

Det är också viktigt att tänka på förebyggande åtgärder för att förhindra mögel i framtiden. Se till att huset har tillräcklig ventilation, håll fuktigheten låg och rengör regelbundet. Om du upptäcker fuktproblem, som en läcka eller en vattenskada, bör du åtgärda det så snabbt som möjligt för att förhindra mögelbildning.

Att ta bort mögel själv kan vara en enkel lösning för mindre problem, men när det blir mer omfattande eller du har hälsoproblem bör du ta hjälp av proffsen. Genom att vara uppmärksam på tecken på mögel och vidta förebyggande åtgärder kan du hjälpa till att förhindra mögelbildning i ditt hem i Uppsala.

Läs mer om hur UAMS gör mögelutredning

Andra artiklar som kan intressera dig

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu