Skola invigd så sent som 2013 har allvarligare mögel- och svampangrepp än befarat

29 januari, 2024

De senaste undersökningarna har avslöjat att tillståndet på Nya Raketskolan i Kiruna är betydligt sämre än vad som tidigare misstänkts. Resultaten pekar entydigt på förekomsten av mögel, svamp och bristfällig ventilation i skolbyggnaden. I de mest allvarliga fallen kan skolan tvingas genomgå en fullständig stängning.

Skolchefen, Viktoria Björklund, uttrycker stor oro över situationen och påpekar: "Det är inte bra att vistas i en sådan här miljö"

Lyssna till P4 Norrbottens inslag

De nya testresultaten bekräftar att både mögel och svamp har angripit samtliga fasader i huvudbyggnaden. Det har också upptäckts skador under golvmattorna där limmet har förlorat sin hållfasthet och golvet har börjat försämras. Även sidobyggnaderna på skolan brottas med liknande problem gällande golvytan.

Det har blivit uppenbart att ventilationssystemet inte fungerar som det borde, vilket ytterligare förvärrar den redan bekymmersamma situationen.

Nya Raketskolan öppnades 2013 och rymmer elever från förskoleklass till årskurs nio, inklusive ett fritidshem. Normalt sett har skolan över 700 elever och 150 anställda, men på grund av de aktuella problemen har vissa elever tvingats flytta till andra platser.

Skolans framtid är nu osäker och kommer att bero på resultatet av de konsultanalyser som för närvarande pågår. Efter att resultaten har utvärderats kommer en handlingsplan att tas fram, och den förväntas vara klar i februari.

Viktoria Björklund kommenterade situationen och påpekade: "Jag vet inte i dagsläget, men i värsta fall måste hela skolan stängas periodvis och alla elever flyttas i omgångar."

Om du är i behov av utredning, information om förebyggande åtgärder eller sanering av mögel, äkta hussvamp eller råd om ventilation så är UAMS AB experter på dessa områden och är verksamma i Uppsala, Stockholm, Västerås med omnejd. Kontakta dem för mer information.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu